AOP BLEU D'AUVERGNE:
PRAKTISCHE GIDS
Photos : © Pierre Soisson
Hoe snijd je de kaas best?
Er zijn twee manieren om je AOP Bleu d'Auvergne te snijden.
SNIJWIJZE 1
Perfect als je de kaas in grote, gelijke stukken wilt snijden.
SNIJWIJZE 2
De ideale manier om de kaas mooi op een kaasplank te schikken.
Een kaasschotel met AOP-kazen uit de Auvergne, da's altijd een goed idee.
Een kaasschotel met AOP-kazen uit de Auvergne, da’s altijd een goed idee. Je begint best met een milde kaas, zoals een AOP Saint-Nectaire. Dat is een kaas met een zacht aroma die zelfs de allerkleinsten bekoort. Vul aan met een jonge AOP Cantal, een AOP Saint-Nectaire – een boerderijkaas met een meer uitgesproken notensmaak, een AOP Cantal Entre-Deux en een AOP Salers, waarin je het aroma van gras proeft. Afsluiten doe je met de blauwe kazen met een intensere smaak: AOP Fourme d’Ambert en AOP Bleu d'Auvergne met z’n romige, pittige smaak. Je kunt de kaas in verschillende vormen snijden voor een speels effect. Combineer bijvoorbeeld driehoekjes, reepjes en blokjes. Vergeet ook de ‘vrienden van de kaas’ niet, zoals vers en gedroogd fruit, gelei, honing en Luikse siroop.
Wat past goed bij AOP Bleu d'Auvergne?
Dankzij z’n veelzijdige smaakprofiel past AOP Bleu d'Auvergne prima bij een glas zoete witte wijn, zoals Pineau des Charentes, maar ook bij een amberkleurig biertje … of zelfs rabarbersap. Deze blauwe kaas combineert ook goed met peren, dadels, watermeloen en meloen. Ben je een échte durver? Serveer hem dan eens op een speculoos of een sneetje peperkoek.