OP AVONTUUR IN DE
AUVERGNE
© Pierre Soisson
Een AOP-kaas, wadisda?
AOP staat voor Appellation d’Origine Protégée of beschermde oorsprongsbenaming. Producten mogen het AOP-keurmerk alleen dragen als ze geproduceerd worden volgens een erkende, traditionele werkwijze en binnen een bepaald gebied – het terroir, die het product zijn typerende kenmerken geeft. Bleu d’Auvergne kreeg het keurmerk al in 1975, toen het nog bekend stond als AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Later, in 2009, veranderde AOC in AOP. Sindsdien kan iedereen in Europa de producten van topkwaliteit meteen herkennen.
Een uitgesproken klimaat voor een kaas met karakter
Het productiegebied van AOP Bleu d’Auvergne ligt vooral rond de vulkanische massieven in de departementen Cantal en Puy-de-Dôme, maar strekt zich ook uit over een deel van Haute-Loire, Lozère, Aveyron, Lot en Corrèze. In dit gebied regent het vaak, waardoor het gras er goed groeit en de melkkoeien kunnen grazen op weelderige weilanden. Daarin schuilt het geheim van de intense smaak van AOP Bleu d’Auvergne!
Volgens de AOP-voorwaarden moet er op het menu van de melkkoeien minimaal 70% gras staan.
Wist je dat ...
de producenten van AOP Bleu d’Auvergne strenge regels moeten volgen om hun AOP-keurmerk te behouden? Zo moeten hun koeien minstens 150 dagen per jaar grazen in weiland. En de smakelijke blauwe kaas mag alleen maar gemaakt én gerijpt worden in het geografische gebied dat vastligt als terroir van AOP Bleu d’Auvergne. Sterker nog: de boeren moeten melk gebruiken vanop hun eigen boerderij en de kaas ook op hun eigen domein produceren. Straf!
1 356
melkproducenten
6
zuivelfabrieken
8
landbouwproducenten
Een bestemming voor fijnproevers
Op deze vier prachtige plekken in de Auvergne kun je genieten van een stuk AOP Bleu d'Auvergne, tijdens een picknick, op een terrasje of gewoon uit het vuistje. Heerlijk!
© D. Frobert/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme
1
MUROL
In Murol kun je gezellig slenteren door van die typische smalle straatjes, maar het échte hoogtepunt is de middeleeuwse burcht, die op een rots ligt en uitkijkt over de prachtige natuur rond de stad. Als je geluk hebt, kun je zelfs een evenementje meepikken op deze unieke plaats.
2
REGIONAAL NATUURPARK VAN DE VULKANEN VAN AUVERGNE
Het Regionaal Natuurpark van de Vulkanen van Auvergne mag dan misschien een mondvol zijn, maar het is ook de ideale plek voor een ‘déjeuner sur l’herbe’. Je kunt er ook fijn wandelen in groene gebieden met zacht glooiende heuvels. Weetje: ook de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela doorkruist dit natuurpark.
© D. Frobert/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme
© F. Cormon/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme
3
SAINT-FLOUR
Saint-Flour ontpopt zich in de zomer tot een echte festivalstad, maar deze bestemming heeft ook een uitzonderlijk goed bewaard middeleeuws stadscentrum dat je te voet kunt ontdekken. De prachtige oude huizen zijn er stille getuigen van het bijzonder rijke historische verleden van de Auvergne.
4
REGIONAAL NATUURPARK LIVRADOIS-FOREZ
Wat het Regionaal Natuurpark Livradois-Forez zo bijzonder maakt? Het is een gebied vol prachtige natuurcontrasten: van open weilanden en groene heuvels tot dichte bossen en diepe meren. Een perfecte plek voor wie graag wandelt en even helemaal wilt herbronnen in alle rust.
© F. Cormon/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme