IDENTITEITS­KAART VAN AOP

BLEU D'AUVERGNE

© D. Frobert/Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

Je herkent AOP Bleu d’Auvergne aan zijn blauwgeaderde schimmelkorst, smeuïge textuur en sterk uitgesproken smaak. Deze kaas komt uit de bergen van de Auvergne, waar hij gemaakt wordt van melk van koeien die in weides vol bergbloemen grazen. En die natuurlijke rijkdom is wat AOP Bleu d’Auvergne z’n veelzijdige aroma bezorgt. Volgens de legende ontstond de blauwe kaas in de 19de eeuw, toen een enthousiaste boer melk bewerkte met beschimmeld roggebrood. De rest is geschiedenis!

Photo © Pierre Soisson

Dominique Vergnol maakt al meer dan 10 jaar AOP Bleu d’Auvergne op zijn boerderij in Avèze. « We produceren hier al generaties lang melk, maar ambachtelijke kaas bleef lange tijd op de achtergrond. Tot ik er me mee bemoeide! De eerste keren dat ik AOP Bleu d’Auvergne maakte, deed ik dat met oude houten vormen van mijn nonkel. Vandaag wordt maar liefst 200.000 liter van onze melk gebruikt om boerderijkaas mee te maken. »

IN HET BEGIN GEBRUIKTE IK OUDE, KLEINE VORMEN UIT HOUT OM BLEU D'AUVERGNE TE MAKEN. DIE KREEG IK VAN MIJN NONKEL.

Dominique Vergnol

AOP Bleu d’Auvergne in cijfers

8 à 11 cm hoog 20 cm doorsnede 2 à 3 kg Gemaakt met 20 à 25 liter melk Minimaal 28 dagen rijping

Laat je meevoeren door de streek van AOP Bleu d’Auvergne!